
składniki na ciasto miodowe:
500 g mąki
200 g cukru
2 łyżki miodu płynnego
2 jajka
200 g masła
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 23x 33 cm). Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu jednego ciasta rozsmarowujemy masę migdałową. Oba placki pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 20-25 min.
składniki na masę migdałową:
200 g migdałów, grubo posiekanych
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
70 g masła
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy na patelnie. Chwilę smażymy cały czas mieszają. Gorącą masę wykładamy na jedno ciasto miodowe i pieczemy.
składniki na biszkopt migdałowy:
120 g zmielonych migdałów
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
180 g cukru
40 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy zmielone migdały wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułka. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 40 min. w ok. 170 st. C.
składniki na krem czekoladowy:
500 ml mleka
150 g cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
8 kostek czekolady (dałam 4 kostki czekolady mlecznej i 4 kostki czekolady 64%)
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (temperatura pokojowa). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy czekoladę.
złożenie ciasta:
Na blacie miodowym rozsmarowujemy połowę kremu czekoladowego. Układamy biszkopt migdałowy na który wykładamy pozostały krem i przykrywamy ciastem miodowym z migdałami. Ciasto najlepiej przygotować 2-3 dni przed podaniem.

