
składniki na ciasto czekoladowe:
200 g mąki
160 g cukru
100 g masła, roztopionego
100 ml mleka
250 g kefiru
2 jajka
2 łyżki powidła śliwkowego
50 g kakao
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g czekolady deserowej posiekanej
wykonanie:
Mleko, kefir, jajka, roztopione masło, powidło i cukier dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie łączymy ją z ciastem. Gotową masę przelewamy do formy (ok. 22 × 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie delikatnie ścinamy wierzchnią warstwę.
składniki na truskawki w galaretce:
ok. 500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
800 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zimnej galaretki. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto czekoladowe i wstawiamy do lodówki aby całkiem stężała.
składniki na krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki
250 g serka typu mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksujące i miksujemy na sztywny krem. Gotowy wykładamy na stężałą galaretkę z truskawkami. Przed podaniem dekorujemy małymi bezikami.
dodatkowo:
małe beziki na wierz ciasta

