ciasto ucierane ze śliwkami

1735


składniki:

250 g mąki
130 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
120 g cukru
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g śliwek
dodatkowo:
cukier puder do posypania

wykonanie:
Masło miksujemy na puszysto. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, miksujemy ok. 7 min. na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodajemy ubite z solą na sztywno białka i mieszamy przy pomocy np. łyżki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (22 cm średnicy). Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ciasto_ze_sliwkami2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here