składniki na masę serową:
400 g sera białego
100 ml śmietany kremówki
1/2 szk puree z dyni
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
250 g śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
tarta czekolada
otarta skórka z pomarańczy
wykonanie:
Ser mielimy dwukrotnie. Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w naczyniu i miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy do wyłożonych papilotkami foremek na muffunki. Pieczemy 150 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu serniczki na powierzchni powinny być ścięte i sprężyste. Studzimy w piekarniku a następnie najlepiej przez noc w lodówce. Następnie śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, nakładamy na serniczki i posypujemy tartą czekoladą oraz skórką z pomarańczy.
(inspiracja z przepisu znalezionego na moje wypieki.com)
wyglądają bardzo apetycznie:)
Bardzo ładnie poproszę o jednego 🙂