torcik włoskie wspomnienie

4618


składniki na biszkopt jasny:

90 g maki
90 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na biszkopt ciemny:
150 g maki
150 g cukru
2 łyżki kakao
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy o wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty.

składniki na masę z białą czekoladą:
100 g białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
250 ml śmietanki kremówki 30%

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w misce nad gotującą się wodą). Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej śmietany z czekoladą dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na gładką masę.

składniki na masę z serkiem mascarpone:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru

wykonanie:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę.

dodatkowo:
ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto
dżem z czarnej porzeczki
dżem pomarańczowy z imbirem
polewa czekoladowa

wykonanie tortu:
Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego na kuchnialidla. pl)

tort_wloski

tort_wloski1

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here