masło klarowane krok po kroku

1585


składniki:

dowolna ilość masła, dobrej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczu 82%

wykonanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia, najlepiej z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się roztopi. Nie mieszamy. Gdy na powierzchni masła podczas podgrzewania wytworzy się piana a na dnie biały osad (nie mieszamy), przy pomocy łyżki delikatnie zbieramy pianę. Czynność powtarzamy do momentu, aż powierzchnia masła będzie czysta a masło stanie się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze. Następnie do innego naczynia, małym strumieniem oddzielamy złociste masło od osadu, delikatnie zlewamy, uważając aby nie zmieszać osadu z klarownym masłem.

Klarowane masło ma lekko orzechowy aromat i delikatny posmak. Możemy je użyć od razu, albo przelać do słoiczka, zakręcić pokrywką i odstawić do stężenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

maslo_klarowane1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here