składniki:
świeża tłusta śmietana (schłodzona)
zimna woda do wypłukania maślanki
wykonanie:
Najlepiej użyć swojskiej śmietany, czyli takiej zebranej z mleka prosto od krowy. W tym przypadku warto mieć zaprzyjaźnionego rolnika, który nam takie mleko lub śmietanę odsprzeda. Można również użyć śmietany kupionej po prostu w sklepie zawierającej 30-36% tłuszczu. Masło możemy wyrobić przy pomocy różnych „narzędzi kuchennych” takich jak: robot kuchenny, mikser, słoik czy drewniana maślniczka. Jeśli używamy np. miksera to śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy przez ok. 5-10 min. w zależności od stopnia temperatury jaką posiada. Im śmietana chłodniejsza tym dłużej trwa wyrabianie, a im cieplejsza tym masło będzie rzadsze. Trzeba sobie po prostu samemu „wyczuć”. Ubijamy tak długo, aż do uzyskania grudek masła (masło oddzieli nam się od maślanki). Grudki masła przy pomocy drewnianej łyżki zbijamy/zlepiamy ze sobą lub przecedzamy przez sito. Maślankę możemy wypić lub wykorzystać do różnych przepisów. Masło przekładamy do miski z zimna wodą i ugniatamy, aby pozbyć się z niego pozostałej maślanki. Następnie odlewamy wodę i możemy jeszcze chwilę poklepać masło drewnianą łyżką, aby pozbyć się wody i maślanki. Czynność możemy wykonać kilkakrotnie. Gotowe masło formujemy w dowolny kształt (wałek, kulkę, prostokąt). Przechowujemy w lodówce.
Jeśli używamy słoika, to śmietany nie powinno być więcej niż połowa jego objętości. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy, aż wyrobi się masło. Następnie wykonujemy czynności j/w.
Swojskie masło, mnim pycha.