składniki:
świeże niepasteryzowane mleko
wykonanie:
Najlepiej użyć swojskiego mleka, czyli takiego prosto od krowy :). W tym przypadku warto mieć zaprzyjaźnionego rolnika, który nam takie mleko podaruje lub odsprzeda :). Gdy już mamy takie mleko przelewamy je do słoika lub glinianego garnka, lub po prostu garnka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dzień lub dwa. W tym czasie mleko powinno się ściąć. Na wierzchu utworzy się warstwa śmietany, którą delikatnie zbieramy np. przy pomocy łyżki, możemy ją użyć do różnych dań. Mając już zsiadłe mleko następną porcję możemy uzyskać przyśpieszając proces dodają do świeżego mleka kilka łyżek kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka.
Czy zsiadłe mleko to taki sklepowy kefir?
Stanowczo nie. To są inne procesy fermentacyjne. Ja osobiście wolę zsiadłe mleko. Zsiadłe mleko można kupić, bardzo dobre jest Krasnystaw – najlepsze na rynku. Wpisz sobie w wyszukiwarce Krasnystaw zsiadłe mleko.