sernik z tartymi jabłkami

    2996
    [Głosów:20    Średnia:4.4/5]

    składniki na ciasto kruche:
    240 g mąki orkiszowej lub pszennej
    125 g masła
    90 g cukru pudru
    2 jajka (żółtka do ciasta, białka do sera)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C.

    dodatkowo:
    800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach

    składniki na masę serową:
    1000 g białego sera (dwukrotnie zmielonego)
    80 g masła, w temperaturze pokojowej
    4 jajka (białka oddzielone od żółtek) + 2 białka z ciasta
    250 ml śmietany, kwaśnej
    330 g cukru
    ok. 30 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)

    wykonanie:
    Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią dodajemy stopniowo żółtak a następnie śmietanę, ser oraz przesiany budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy.

     

    (Visited 5 282 times)

    5 KOMENTARZE

    1. Lubię bardzo serniki – poprostu zachwycają mnie. Domowy Smak Jedzenia ma bardzo dobre przepisy kulinarne, które napewno będę przeze mnie wykonywane.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here