sernik z tartymi jabłkami

17076

składniki na ciasto kruche:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 g masła
90 g cukru pudru
2 jajka (żółtka do ciasta, białka do sera)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C.

dodatkowo:
800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach

składniki na masę serową:
1000 g białego sera (dwukrotnie zmielonego)
80 g masła, w temperaturze pokojowej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek) + 2 białka z ciasta
250 ml śmietany, kwaśnej
330 g cukru
ok. 30 g cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią dodajemy stopniowo żółtak a następnie śmietanę, ser oraz przesiany budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy.

 

5 KOMENTARZE

  1. Lubię bardzo serniki – poprostu zachwycają mnie. Domowy Smak Jedzenia ma bardzo dobre przepisy kulinarne, które napewno będę przeze mnie wykonywane.

Skomentuj Katarzyna Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here