sernik z tartymi jabłkami

17302

składniki na ciasto kruche:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 g masła
90 g cukru pudru
2 jajka (żółtka do ciasta, białka do sera)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C.

dodatkowo:
800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach

składniki na masę serową:
1000 g białego sera (dwukrotnie zmielonego)
80 g masła, w temperaturze pokojowej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek) + 2 białka z ciasta
250 ml śmietany, kwaśnej
330 g cukru
ok. 30 g cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią dodajemy stopniowo żółtak a następnie śmietanę, ser oraz przesiany budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy.

 

5 KOMENTARZE

  1. Lubię bardzo serniki – poprostu zachwycają mnie. Domowy Smak Jedzenia ma bardzo dobre przepisy kulinarne, które napewno będę przeze mnie wykonywane.

Skomentuj Urszula Marchlewska targowa.30 Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here