domowe pierogi z serem i jabłkami

    1063
    [Głosów:3    Średnia:5/5]

    składniki na farsz:
    ok. 500 g białego sera
    2 jabłka
    ok. 150 g rodzynek
    cukier do smaku
    opcjonalnie cynamon do smaku

    wykonanie:
    Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy ser, rodzynki, cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy.

    składniki na ciasto pierogowe:
    ok. 560 g mąki orkiszowej lub pszennej
    200 ml wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju

    wykonanie:
    Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną.

     

    (Visited 540 times)

    3 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here