składniki na farsz:
ok. 500 g białego sera
2 jabłka
ok. 150 g rodzynek
cukier do smaku
opcjonalnie cynamon do smaku
wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy ser, rodzynki, cynamon oraz cukier. Wszystko mieszamy.
składniki na ciasto pierogowe:
ok. 560 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 ml wody
1 jajko
2 łyżki oleju
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną.
Pięknie jesienne…
Podoba mi się pomysł jabłkowo-twarogowego nadzienia.
Muszę zapamiętać.
🙂
Nigdy nie jadłam z takim nadzieniem – ciekawe:)
wieki nie jadłam pierogów na słodko 🙂