RSS

domowe żelki

Styczeń 18

zelki1
składniki na żelki z soku:
100 ml dowolnego soku owocowego
20 g żelatyny

wykonanie:
Sok zagotowujemy i ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem podgrzewamy wszystko na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy z foremek i opcjonalnie obtaczamy w cukrze.

składniki na żelki z galaretki:
1 galaretka owocowa
100 ml gorącej wody
opcjonalnie:
cukier

wykonanie:
Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przelewamy do sylikonowych foremek i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyciągamy z foremek i opcjonalnie obtaczamy w cukrze. (Takie obtoczone w cukrze należy od razu spożyć gdyż cukier się rozpuszcza)zelki

 

Posted by on 18 stycznia 2016 in desery, różne

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *