RSS

nadziane muszle w sosie pomidorowym

Styczeń 22
nadziane muszle w sosie pomidorowym

muszle_ze_szpinakiemskładniki:
ok. 15 szt makaronu muszle
300 g mrożonego szpinaku
270 g sera feta
4 – 5 ząbków czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
ser żółty, starty
sól, pieprz
suszona bazylia

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy fetę i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem. Pomidory mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na dwie części (w przypadku gdy zapiekamy w mniejszym naczyniu). Ugotowane muszle napełniamy farszem szpinakowym, układamy na sosie pomidorowy i całość posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez ok. 20 min.  w 180 st. C.

muszle_ze_szpinakiem1
muszle_ze_szpinakiem2

 

 

Posted by on 22 stycznia 2016 in dania główne, makarony i kluski

Leave a comment

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *