wenus – pyszne ciasto z masą serową i kokosem

14638

pieczemy 2 biszkopty
składniki na 1 biszkopt:
35 g mąki orkiszowej lub pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21×32 cm lub troszkę większej. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

składniki na masę serową:
500 g sera
500 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
1 śmietana śnieżka
2 galaretki cytrynowe
500 ml gorącej wody

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser mielimy trzy krotnie a następnie ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 1/2 cz. tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru oraz śmietaną śnieżką na sztywno, na końcu dodajemy pozostałą część tężejącej galaretki i miksujemy do połączenia. Ubitą śmietanę łączymy z serem i delikatnie mieszamy.

składniki na kokos smażony:
100 g wiórków kokosowych
50 g masła
80 g cukru kryształu

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i podsmażamy na patelni.

dodatkowo:
ok. 2 -3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki

Wystudzone biszkopty przekładamy masą serową. Wierzch równomiernie smarujemy dżemem i posypujemy smażonym kokosem. Całość schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

biszkopt_z_serem_dzem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here