kotleciki z kalafiora

2192

składniki:
350 g kalafiora gotowanego
150 g cebuli
20 g masła klarowanego
125 ml mleka
1 czerstwa bułka (ok. 75 g)
1 jajko
opcjonalnie dodatkowo:
kilka posiekanych gałązek natki pietruszki lub zielonej cebulki
sól, pieprz
dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Kalafiora i cebulę drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do kalafiora. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy ją z nadmiaru mleka i oddajemy do kalafiora i cebuli. Dodajemy jajko,opcjonalnie zieleninę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu z obu stron do zrumienienia.

kotleciki_z_kalafiora

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here