fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną

5838

składniki:
160 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 g kapusty kiszonej, odciśniętej
1 jajko
ok. 170 g mleka lub wody
sol, pieprz, kminek, cząber
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
śmietana  lub sos czosnkowy do podania

wykonanie:
Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz wg upodobań kminkiem lub cząbrem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy fuczki, wielkości placków ziemniaczanych, z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

fuczki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here