RSS

ciasto kruche z masą jabłkową oraz grysikowo kokosową

Czerwiec 09

składniki na ciasto kruche:
480 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Masło oraz miód roztapiamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą na stolnicę dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części. Każde ciasto z osobna rozwałkowujemy, przekładamy do jednakowych foremek (u mnie po ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w 200 st. C, przez ok. 20 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeden najcieńszy placek kruszymy i dodajemy do masy jabłkowej.

składniki na masę jabłkową:
1000 g jabłek
1 łyżka cukru
1 i 1/2 galaretki wiśniowej, w proszku
3 łyżki wody

wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich wodę i chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier oraz galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do jeszcze letniej masy dodajemy pokruszony placek i mieszamy.

składniki na masę z kaszy manny:
500 ml mleka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
100 g wiórek kokosowych
250 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kaszę mannę oraz wiórka kokosowe i chwilkę gotujemy a następnie zestawiamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzoną masę i miksujemy.

złożenie ciasta:
Na jeden blat ciasta kruchego wykładamy równomiernie masę jabłkową, na nią wykładamy masę z kaszy manny i przykrywamy drugim blatem kruchym. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy ciasto do stężenia. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

 

Posted by on 9 czerwca 2017 in ciacha i desery, ciasta

Leave a comment

Tags: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *