zupa krem szparagowy

    752
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    1 pęczek zielonych szparagów
    ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (pozostawiamy kilka główek w całości) wlewamy troszkę rosołu i dusimy parę minut. Do podduszonych szparag wlewamy gorący rosół. Całość gotujemy ok. 15 min. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozmieszaną w małej ilości zupy śmietanę, doprawiamy a następnie blendujemy na krem. Odłożone główki szparagów wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowy krem podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z ugotowanymi główkami szparagów i startym serem.

    (Visited 399 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here