torcik migdałowo czekoladowy

2669

składniki na biszkopty migdałowe:
5 łyżek zmielonych migdałów
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwój jednakowych torownic (ok.17 cm średnicy) wyłożonych (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie obydwa przecinamy na dwa blaty.

składniki na masę czekoladową:
250 ml mleka
1 żółtko
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru kryształu
3 łyżki kakao
150 g masła, w temperaturze pokojowej, miękkiego
opcjonalnie:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

wykonanie:
125 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtko, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, do uzyskania gęstego budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy rum.
(Budyń najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, gdyż mieć taką samą temperaturę jak masło, wtedy masa się nie zetnie)

dodatkowo do nasączenia biszkoptów:
ok. 125  ml mocnego naparu kawy delikatnie posłodzonego i opcjonalnie wymieszanego z rumem (wg uznanie)

Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty, całość dowolnie dekorujemy i schładzamy w lodówce. (Ja podzieliła masę na cztery części, trzema przełożyłam krążki a czwartą posmarowałam całość torcika. Do dekoracji użyłam dodatkowej masy)
Opcjonalnie nasączone blaty przed nałożeniem kremu możemy posmarować kwaskowatym powidłem lub dżemem z czarnej porzeczki.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here