gęsina na św. Marcina

1288

składniki:gesina
2 gęsie udka
1 główka czosnku
1 duża cebula
1 szczypta lub 1 gałązka tymianku
majeranek do posypania udek
sól, pieprz do smaku
1 kieliszek białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy

wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Wkładamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, skórą do dołu, dodajemy oliwę, pokrojoną cebulę, tymianek, podlewamy kieliszkiem wina i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny mięso odwracamy skórą do góry. Na ok. 45 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. Podajemy z domowymi frytkami, surówką z kapusty czerwonej, kapusty białej lub kiszonej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here