gotowane jabłko w czekoladzie

1762

jabłko_gotowaneskładniki:
1 jabłko
ok. 2 szkl wody
1 łyżka cukru
10 g masła
25 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych
1 orzech włoski
kilka ziarenek owocu granatu

wykonanie:
Jabłko obieramy, zostawiamy ogonek. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy w niej jabłko do miękkości ale żeby się nie rozlatywało. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy masło i mieszamy na jednolitą masę. Ugotowane gorące jabłko polewamy czekoladą, posypujemy cynamonem, płatkami migdałowymi, pokruszonym orzechem i pestkami granatu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here