duszona pierś z gęsi z jabłkami

4296

składniki:ges
1 pierś z młodej gęsi
4 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
5 łyżek oleju
3 jabłka szara reneta
sól, pieprz

wykonanie:
Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki.
Piersi nacieramy 2 łyżkami majeranku, cząbrem, tymiankiem oraz czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju wykładamy piersi i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojoną cebulą.
Jabłka myjemy, kroimy ze skórką na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne posypujemy 2 łyżkami majeranku, solą i pieprzem, obkładamy piersi. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1.5 godz. w temperaturze 170 st. C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here