domowe ciastka ze skwarek

5686

składniki:ciastka_ze_skwarkami1
250 g skwarek (najlepiej swojskich)
500 g mąki
3/4 szkl cukru pudru
3 żółtka
1/2 szkl śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: cukier puder

wykonanie:
Skwarki mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem. Na stolnicę wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zmielone skwarki, żółtka oraz śmietanę. Szybko zarabiamy ciasto i wkładamy na ok. 1godz. do lodówki. Następnie wykładamy na stolnicę wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm wykrawamy dowolne kształty, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy w temp. 180 st. C. na jasno złoty kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here