herbatniki a la angielskie

3519

składniki:
300 g mąki pszennej
170 g maki ziemniaczanej
60 g cukru pudru
125 g masła
125 ml mleka
1/2 łyżeczki sody
ziarenka z ok. 1/4 laski wanilii
dodatkowo:
cukier puder

wykonanie:
Przesianą make pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy masło, ziarenka wanilii, siekamy nożem rozdrabniając i mieszając ze składnikami suchymi. Następnie tworzymy kopiec, robimy na środku wgłębienie i powoli wlewamy mleko wymieszane z sodą. Siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. Wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C do lekkiego zrumieniania. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here