ciasto ucierane z agrestem

5087

składniki:
600 g mąki pszennej
350 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
375 ml ml maślanki
125 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
owoce agrestu, tyle aby przykryć wierzch ciasta

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy maślankę oraz olej i miksujemy. Następnie dodajemy Mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy agrest. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem.

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here