ekspresowe ciasto ucierane z owocami

1868


składniki:

250 g mąki orkiszowej lub 230 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
200 g masła, miękkiego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe lub z puszki na wierzch ciasta

wykonanie:
Masło ucieramy na „puch”, dodajemy cukier puder i miksujemy, dodajemy jajka, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do formy w moim przypadku była to tortownica o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. /Całkiem spokojnie może być to większa blaszka, gdyż ciasto spore urosło w tej tortownicy 😉 /Posypujemy ciasto owocami. Pieczemy w 150 st. C przez 10 min. a następnie w 180 st. C. przez ok. 50 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto_ucierane_1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here