domowe bagietki

306
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
40 g drożdży
300 g maślanki
1 łyżeczka cukru
500 g maki pszennej
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Do rondelka wlewamy maślankę, dodajemy drożdże, cukier mieszamy i podgrzewamy w temp. 37 st. C. przez ok. 1 min. Do dużej miski wsypujemy mąkę robimy pośrodku wgłębienie, wlewamy wymieszane drożdże oraz pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min./możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka „hak”/. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie z ciasta formujemy 3 bagietki i pozostawiamy na ok. 15 min. do ponownego podrośnięcia. Smarujemy wodą, nacinamy i pieczemy w 200 st.C. przez ok. 35 min.

(Visited 265 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here