Kukułka – aksamitne ciasto bez pieczenia

1984

składniki:
700 ml mleka
180 ml likieru z kukułek
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
200 g miękkiego masła

dodatkowo:
2 i 1/2 dużej paczki herbatników kakaowych
kakao do posypania

wykonanie:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną, ziemniaczaną tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty robota/miksera i dodajemy ostrożnie likier z kukułek.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami kakaowymi, wylewamy 1/3 masy, na której układamy warstwę herbatników i wylewamy masę. Na trzecią warstwę herbatników rozsmarowujemy pozostały krem. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószamy kakaem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here