składniki:
700 ml mleka
180 ml likieru z kukułek
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
dodatkowo:
2 i 1/2 dużej paczki herbatników kakaowych
kakao do posypania
wykonanie:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną, ziemniaczaną tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty robota/miksera i dodajemy ostrożnie likier z kukułek.
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami kakaowymi, wylewamy 1/3 masy, na której układamy warstwę herbatników i wylewamy masę. Na trzecią warstwę herbatników rozsmarowujemy pozostały krem. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószamy kakaem.