składniki:
300 g cukierków kukułek
1 mleko skondensowane niesłodzone
500 ml wódki
wykonanie:
Cukierki rozmiażdżamy np. wałkiem 🙂 wkładamy do dużego słoika, zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie i wstrząsamy. Odstawiamy do rozpuszczenia się cukierków, od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem. Gdy cukierki się rozpuszczą. Następnie wlewamy mleko, wstrząsamy do połączenia się składników. Przelewamy do butelek. Likier od razu gotowy jest do spożycia ale im dłużej „leżakuje” tym smak kukułek jest wyraźniejszy.
sposób II:
Cukierki kroimy nożem, przekładamy do garnka. Wlewamy mleko skondensowane, podgrzewamy i cały czas mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (aby przyśpieszyć proces wkładamy garnek do zimnej wody). Do zimnego płynu wlewamy alkohol, mieszamy i rozlewamy do butelek. Nalewka jest od razu gotowa do spożycia.