gulasz wieprzowy z ryżem

3357

składniki:gulasz
700 g mięsa wieprzowego
3 cebule
1 por
1 marchewka
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka majeranku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka smalcu
250 g ryżu

wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy, podsmażamy na smalcu i przekładamy do innego naczynia.  Na patelni, na której smażyła się cebula obsmażamy mięso. Gdy mięso będzie zrumienione dodajemy cebulę, pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, pokrojonego pora, liścia laurowego, ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy wodą i pod przykryciem dusimy przez ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę wymieszaną z odrobiną wody, mieszamy i dusimy przez ok. 5 min. Podajemy np. z ryżem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here