gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

6900

składniki:gulasz1
650 g szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
2 małe listki laurowe
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki kozieradki
sól, pieprz
2 łyżki mąki
50 g smalcu
250 g pieczarek
1 łyżka masła
2 czerwone papryki

wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, oprószamy  pieprzem, dodajemy sproszkowaną paprykę, cząber, kozieradkę oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki wkładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy. Paprykę myjemy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 min. Następnie do mięsa wkładamy usmażone pieczarki oraz paprykę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy do momentu, gdy  mięso będzie miękkie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here