składniki:
2 i 1/2 szkl mąki
3/4 szkl cukru
5 jajek
1 szkl wody (może być gazowana)
1 szkl oleju
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego
wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy na przemian cukier i żółtka, ubijamy. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę, olej i wodę mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta a następnie ciemnego i tak powtarzamy do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy 170 st.C przez ok. 50 – 60 min. do tzw. suchego patyczka.