jabłka w cieście serowym

1869

składniki:
210 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
130 g sera białego
1 łyżka gęstej śmietany
120 g miękkiego masła
ok. 16 wydrążonych i obranych połówek jabłek
cynamon do posypania jabłek
opcjonalnie cukier puder do podania

wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło. Za pomocą noża wszystko siekamy. Następnie dodajemy ser oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki jabłek – okrągłą częścią do góry, posypujemy cynamonem. Na każde jabłko z pozostałego ciasta nakładamy cienkie kwadraty lub krążki wykrojone za pomocą noża lub szklanki. Pieczemy w 170 st.C przez ok 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here