sernik przekładany ciastem miodowym

4212

składniki na ciasto:
500 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka sody
200 g masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany

wykonanie:
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy długim nożem a następnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w blaszkach (36×20 spód blaszki) wyłożonych papierem do pieczenia na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy ciasta z blaszek i odstawiamy do wystudzenia.

składniki na masę serową:
1000 g dwukrotnie zmielonego tłustego sera
1 szklanka cukru pudru
200 g masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja

wykonanie:
Ser ucieramy z cukrem pudrem i jajami. W garnku roztapiamy masło. Do gorącego masła dodajemy ser, budyń i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ser dzielimy na trzy części. Gorącą masą serową przekładamy ciasto: ciasto – masa serowa – ciasto – masa serowa – ciasto  – masa serowa.

wierzch ciasta:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie  z puszki

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 0,7 l gorącej wody. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Mieszamy z galaretkami i gdy zaczną tężeć wykładamy na ciasto.

Ciasto można upiec 3-4 dni wcześniej, odłożyć w chłodne miejsce, wtedy najlepiej smakuje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here