składniki:
2 l wody
2 duże główki czosnku
25 dkg dobrze uwędzonego surowego boczku
25 dkg kiełbasy wędzonej
1 szklanka pełnego mleka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
4 łyżki mąki
2 łyżeczki kozieradki
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
wykonanie:
Czosnek obieramy, kroimy na cząstki i wkładamy do wody. Dodajemy 1/2 łyżki soli, kozieradkę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż będzie miękki.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia.
Mleko słodkie mieszamy ze śmietanką i mąką tak, aby nie było grudek. Do wywaru czosnkowego dodajemy usmażony boczek, kiełbasę, wlewamy mleko i śmietankę z mąką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Dodajemy kurkumę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na półtwardo.