![baba_drozdzowa_czeko_cynamona](https://domowysmakjedzenia.pl/wp-content/uploads/2018/03/baba_drozdzowa_czeko_cynamona-696x464.jpg)
składniki na ciasto:
300 -350 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 ml mleka, letniego
2 żółtka
1 jajko
100 ml masła, miękkiego
40 g cukru
10 g drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
wykonanie:
W misce dokładnie mieszamy drożdże z letnim mlekiem, jedną łyżką cukru oraz dwoma łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętych drożdży dodajemy żółtka, jajka, ekstrakt waniliowy oraz pozostały cukier i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 części mąki, sól i zagniatamy ciasto. Następnie cały czas zagniatając dodajemy stopniowo pokrojone na kawałeczki miękkie masło na przemian z pozostałą mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczka bawełnianą i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
składniki na nadzienie:
50 g czekolady gorzkiej
60 g cukru brązowego
35 g masła, miękkiego
15 g kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią. Formujemy prostokąt (ok. 30×40 cm) i rozkładamy równomiernie. Zwijamy wałek i umieszczamy go w natłuszczonej i oprószone mąką foremce na babkę. Sklejamy końce i całość lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą pieczemy w 180 st. C przez ok 40 – 45 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z pieca i pozostawiamy w foremce przez ok. 10 min. Następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem lub lukrem.