filety z morszczuka w warzywach

1486

składniki: ryba_z_warzywami
500 g filetów z morszczuka
1 cytryna
1 łyżka ziół prowansalskich
5 ziemniaków
2 czerwone papryki
1 duża cebula
3  marchewki
5-6  łyżek oliwy
1 duży por
natka pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie:ryba_z_warzywami1
sos Worcester

wykonanie:
Filety rozmrażamy, wkładamy na kilka godzin do osolonej wody. Następnie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce .
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, odcedzamy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na paski. Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok. 5 mm. Pora myjemy, kroimy, na krążki. Na dużą patelnię wlewamy oliwę, wkładamy paprykę, cebulę, marchew oraz pora, oprószamy solą oraz pieprzem i często mieszając smażymy ok. 20 min. na małym ogniu.
Filety z morszczuka kroimy na paski o długości ok. 2 cm, wkładamy do warzyw, wlewamy 1/2 szklanki wody i lekko mieszając dusimy ok. 5 min. Następnie dodajemy ziemniaki, posypujemy natką pietruszki i pod przykryciem dusimy wszystkie składniki ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie przyprawiamy sosem Worcester.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here