chlebek miseczka na żurek wielkanocny

1791

 

składniki:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
300 g wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 białko do smarowania ciasta

wykonanie:
Do szklanej miski wlewamy letnią wodę, wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min. Gdy drożdże zaczynają rosnąć dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej.
Wyrabiamy ciasto na gładką masę, gdyby było zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 2 części. Z każdej części odrywamy odrobinę ciasta, aby zrobić kuleczki (uchwyty do pokrywki). Ciasta lekko wyrabiamy, robimy kule i wkładamy do 2 natłuszczonych misek żaroodpornych. Na wierzch ciasta układamy kuleczki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temp. 170-180 st. C.
Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia. Gdy są już zimne, ścinamy wierzch, robiąc pokrywkę. Następnie  nożykiem wydrążamy środek. Podajemy z żurkiem lub barszczem wielkanocnym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here