prosta sałatka warstwowa

231
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
5 jaj
1 średni por
200 g sera żółtego
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
1 puszka tuńczyka w oleju
1 słoiczek majonezu
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka musztardy
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pora myjemy, kroimy w półplasterki, oprószamy lekko solą oraz pieprzem i odstawiamy na 1/2 godz. by zmiękł.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Majonez łączymy z musztardą i śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: białka jajek-groszek konserwowy-tuńczyk-por-kukurydza-czerwona fasolka-ser żółty-sos majonezowy-żółtka jaj-szczypiorek.

(Visited 8 194 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here