wielowarzywna sałatka wielkanocna

1769

 

składniki:
100 g zielonej soczewicy
3 jaja
1 puszka groszku konserwowego
200 g ogórków konserwowych
400 g marchewki
400 g ziemniaków
200 g selera
100 g pietruszki
100 g pora
1 pęczek szczypiorku
1 słoik majonezu
1 łyżka musztardy
sól, pieprz

wykonanie:
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimnej wody i odstawiamy na 2 godz. do namoczenia, po czym wsypujemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie dostatecznie miękka.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Marchew, ziemniaki,selera i pietruszkę szorujemy, wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem dodajemy 1/2 łyżki soli i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy na drobno. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia dodajemy musztardę, majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here