
składniki na biszkopt:
2 jajka
80 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
75 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy i usuwamy papier.
składniki na mus truskawkowy:
160 g truskawek
1/2 galaretki truskawkowej
wykonanie:
Truskawki szypułkujemy myjemy i miksujemy na mus. Następnie wstawiamy na ogień, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
składniki na masę serową:
500 g twarogu
45 g cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
200 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Twaróg mielimy na gładką konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy /uwaga: może chlapać ;)/
dodatkowo:
ok. 400 g truskawek
1 i 1/2 galaretki
500 ml gorącej wody
Biszkopt wkładamy do tortownicy. Rozsmarowujemy na nim lekko tężejący mus truskawkowy. Część truskawek przekrawamy wzdłuż i układamy przy obręczy tortownicy, przecięciem na zewnątrz. Pozostałą część truskawek układamy na powierzchni musu (zostawiamy parę na wierzch ciasta). Ciasto wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Następnie wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa będzie zwarta układamy na niej pokrojone w kostkę truskawki, zalewamy całość tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.