składniki:
240 g mąki
120 g cukru
100 ml maślanki
1 jajko
20 g orzechów włoskich
190 g bananów, obranych
110 g masła
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy mieszamy i przesiewamy do miseczki.Banany rozgniatamy przy pomocy widelca na puree i mieszamy z maślanką. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.
Po prostu pyszne 🙂
dosłownie 🙂