ciasto słonecznikowiec

16790

składniki na biszkopt:
100 g mąki pszennej
150 g cukru
25 g kakao
4 łyżki oleju
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier (cały czas ubijamy), dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej (mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki). Dodajemy olej, mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przerawamy na dwa blaty.

składniki na prażony słonecznik:
300 g pestek słonecznika
3 łyżki masła
3 łyżki cukru

wykonanie:
Na rozgrzanej patelni delikatnie podprażamy słonecznik, przekładamy do innego naczynia. Masło roztapiamy z cukrem również na patelni, dodajemy podprażony słonecznik, mieszamy i podsmażamy do zrumienienia uważając aby całości nie przypalić a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
200 g masła

wykonanie:
Mleko gotujemy w garnku wypełnionym wodą pod przykryciem przez ok. 2 godz. a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo ugotowane mleko (toffi) i miksujemy. Do kremu dodajemy ok. 3/4 uprażonego słonecznika i mieszamy.

składniki na polewę czekoladową:
5 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
100 g masła
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki ciepłej wody

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W rondelku mieszamy cukier, kakao, masło oraz śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Całość schładzamy w lodówce.
Opcjonalnie biszkopt można nasączyć likierem kawowym wymieszanym z wodą.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Obżarciuch Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here