składniki na ciasto naleśnikowe:
210 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
125 ml wody mineralnej, gazowanej
1 szczypta soli
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Mleko, sól oraz jajka mieszamy. Dodajemy mąkę oraz wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
składniki na farsz:
300 g grzybów, borowików leśnych
1 marchewka
1 por, biała część
150 g cebuli
150 g sera żółtego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
wykonanie:
Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pora obieramy, nacinamy wzdłuż, płuczemy i siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pora oraz cebulę. Dodajemy grzyby i marchewkę. Dusimy do miękkości wszystkich składników. Następnie odstawiamy do wystudzenia i dodajemy starty na grubych oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe możemy podać np. sosem czosnkowym.