naleśniki ze szpinakiem

1984


składniki na ciasto:

1 i 1/2 szkl mąki
2 jajka
1 szkl mleka
1/2 szkl wody
szczypta soli
1 łyżka oleju

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron.

składniki na farsz szpinakowy:
400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści)
200 g sera feta
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz

wykonanie:
Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy posiekany drobniutko czosnek i chwilkę dusimy. Dodajemy szpinak, mieszamy i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser, doprawiamy solą i pierzem, mieszamy i ściągamy z ognia aby ser za bardzo się nie roztopił.

Każdy placek naleśnikowy smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy np. w rulon jak krokiety. Opcjonalnie tak przygotowane naleśniki możemy zapiec jeszcze z sosem beszamelowym.

składnik na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szkl mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 g sera żółtego

wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do częściowego zredukowania sosu, cały czas mieszamy aby się nie przypalił.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu beszamelowego, układamy naleśniki. Pozostałą część sosu mieszamy z serem żółtym i wykładamy na naleśniki. Całość zapiekamy w 180 st. C. przez ok 15-20 min., grzałka górna.

nalesniki_ze_szpinakiem_zapieczone

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here