pieczone pierogi ze szpinakiem

    2153
    [Głosów:3    Średnia:4/5]


    składniki na ciasto krucho drożdżowe:

    150 g maki
    120 g masła
    10 g drożdży
    3 łyżki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki soli
    dodatkowo:
    jajko do posmarowania

    wykonanie:
    Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki.

    składniki na farsz szpinakowy:
    120 g sera feta
    250 g liści szpinaku
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 łyżki masła

    wykonanie:
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Całość dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie solą (ale nie za wiele gdyż ser feta jest słony).

    Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka kładziemy farsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym

    pierogi_pieczone_ze_szpinakiem1

    (Visited 6 072 times)

    7 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here