składniki na biszkopt:
6 jaj
220 g cukru
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21 cm ×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
składniki na masę kokosową:
250g wiórków kokosowych
250 g czystej wódki
200 g drobnej kaszy manny
140 g cukru pudru
1 żółtko
200 g masła
wykonanie:
Wiórka kokosowe wsypujemy do naczynia, zalewamy wódką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, kaszę mannę oraz wiórka z alkoholem.
składniki na masę jabłkową:
ok. 1200 g jabłek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wkładamy masło, lekko podgrzewamy, dodajemy jabłka oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 10 min. Następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy i delikatnie schładzamy.
Wykonanie ciasta: biszkopt – masa jabłkowa – masa kokosowa – polewa czekoladowa (inspiracja z przepisu s. Anastazji)