ciasto powiew jesieni

5706

składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę budyniową I:
500 ml mleka
2 budynie  waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200 g masła

wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka, podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę.

składniki na masę jabłkową: 
1000 g jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka, np. agrestowa

wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i podsmażamy. Następnie dodajemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy.

składniki na masę budyniową II:
750 ml mleka
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyża mąki ziemniaczanej
200 g masła

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka mieszamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu budyniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę.

dodatkowo:
100 g kokosu
2 łyżki cukru
1 łyża masła
2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych
2 galaretki brzoskwiniowe
500 ml gorącej wody

wykonanie:
Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy 1/2 masy budyniowej I, wykładamy masę jabłkową i odstawiamy do stężania. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej I. Na masie układamy delicje, wykładamy tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy całą masę budyniową II. Wierzch posypujemy usmażonym kokosem.

1 KOMENTARZ

Skomentuj lena Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here