składniki na ciasto biszkoptowe:
150 g mąki
240 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżki oleju
wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy olej i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki (21cmx32cm). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 2 blaty. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej).
lub wykonanie II:
Z podanych składników pieczemy dwa jednakowe biszkopty.
składniki na masę jabłkową:
1000 g jabłek
1 i 1/2 galaretki
wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach, podsmażamy. Dodajemy suche galaretki, dokładnie mieszamy i chwilkę jeszcze podsmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.
składniki na białą masę:
1 i 1/2 śmietany „Śnieżka”
1 galaretka agrestowa
120 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy wg przepisu. Dodajemy tężejącą galaretkę i ubijamy do połączenia.
dodatkowo:
500 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie
polewa czekoladowa
wykonanie ciasta:
Na pierwszy blat biszkoptowy równomiernie wykładamy masę jabłkową, układamy pierniczki. Na pierniczki wykładamy białą masę, którą przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. Schładzamy w lodówce przez noc.